Lees ook ons corporate blog: platforme2e_logo_small

Nederland Werkt Online
Uw social platform

Gartner: einde PC tijdperk in 2014

Als een gebruiker zegt “Ik heb het bestand op mijn pc staan”, dan wordt daarmee nu een personal computer bedoeld. Over een tijdje gaat het bij de afkorting pc echter om de personal cloud. Dit concluderen analisten van onderzoeksbureau Gartner na een marktverkenning. De verwachting is dat we in 2014 voornamelijk online in de cloud werken. Zowel privé als zakelijk, voor documentopslag en applicatiegebruik. De verschuiving is het resultaat van vijf trends.

Met de intrede van de personal cloud dient geen enkel apparaat meer als ‘primary hub’, zoals de PC lange tijd was. We hebben inmiddels legio aan (mobiele) apparaten, de PC is er daar een van. We schreven hier al eerder over deze ontwikkeling. Alles komt samen in de personal cloud. Het onderscheid tussen kantoorautomatisering en social media valt daarbij weg. Het gaat immers om online realtime communicatie tussen mensen. Lees het bericht van Gartner zelf of onderstaande samenvatting.

1. Consumerization van ICT

Mensen kunnen met ICT in de huiskamer inmiddels zelf meer dan op het werk. Gebruikers worden mondiger en hebben meer technische kennis. Techniek is nu voor iedereen beschikbaar, en vaak nog betaalbaar ook.

2. Virtualisatie

Implementatie van applicaties wordt niet meer gehinderd door de eigenaardigheden en beperkingen van hardware, besturingssystemen en chips. Functionaliteit wordt online via apps en webbrowsers ontsloten. Die werken op alle apparaten. De data staat online en is steeds gesynchroniseerd. Je kunt dus van apparaat wisselen en direct doorwerken waar je gebleven was.

3. ‘App-ification’

Van applicatie naar app. Steeds meer functionaliteit wordt via apps aangeboden. Deze ontwikkeling zal de rest van de markt beïnvloeden en uiteindelijk ook gemeengoed worden binnen bedrijfsomgevingen.

4. De ‘self-service Cloud’

Cloud diensten zorgen ervoor dat gebruikers onafhankelijk zijn en meer  keuzevrijheid hebben. Mensen kiezen zelf welke online dienst ze gebruiken. Prive en zakelijk. In deze laatste context zijn daar steeds minder vaak noodzakelijk ICT-professionals bij nodig.

5. Mobiel, “waar en wanneer je maar wilt”

We kunnen het merendeel van onze dagelijkse computertaken al uitvoeren op mobiele apparaten. En zo zijn er ook taken die we bij voorkeur met onze smartphone of tablet doen, omdat dat handiger is. De pc is niet meer het belangrijkste of handigste apparaat.

  • Sam van Buuren,
  • 12 april 2012

Plaats een reactie

Verbinden en verbeteren