Lees ook ons corporate blog: platforme2e_logo_small

Nederland Werkt Online
Uw social platform

Automatiseer online taken met ifttt

Social media en online diensten bieden veel voordelen. Contact houden en samenwerken via internet wordt makkelijk gemaakt. De vele mogelijkheden vragen ook aandacht. Soms lijkt het alsof het onderhoud van email, documenten, twitter, online agenda’s en apps meer tijd opslokt dan het ermee werken zelf. Met ‘If this than that’ (afgekort ifttt) kun je legio taken op internet automatiseren. Zo boek je daadwerkelijk tijdwinst en werk je productiever.

De bedenkers van ifttt noemen het digital duct tape. Het plakt de verschillende social media en online tools stevig aan elkaar maar is ook weer gemakkelijk los te maken. Volgens het principe ‘als dit dan dat’ maak je een taak. Op die manier kun je bijvoorbeeld eenvoudig tweets ook op Facebook laten verschijnen. Maar ook automatisch reminders instellen voor afspraken. Met ifttt worden taken geautomatiseerd waar je eerste handmatig en voor elke dienst apart instellingen moest aanpassen. Hoe het werkt, zie je hier.

Automatiseer je taken

Nadat je een account hebt aangemaakt bij ifttt, geef je simpelweg een dienst als Gmail of Facebook de opdracht iets te doen als er iets gebeurt. Bij ifttt noemen ze zo’n dienst een channel. Wat gebeurt (this) is de trigger. De opdracht noemen ze een action (that). Op die manier creëer je een taak. Zelf taken maken hoeft niet per se. Er zijn al veel recepten voor taken gemaakt en zo te gebruiken. Wanneer ik samen met iemand werk aan een document, slaan we dat op in een public folder van Dropbox. Met dit recept krijg ik automatisch bericht in mijn email wanneer het document is aangepast. En hoef ik niet meer te wachten op een bericht van mijn collega. Heel handig is ook om direct na publicatie van een ingepland WordPress artikel automatisch een tweet daarover te laten versturen. Met daarin de titel en URL van het artikel. Deze worden steeds per artikel correct in de tweet gezet.

Meer doen in minder tijd

Tijdsbesparing levert ifttt bijvoorbeeld op door bepaalde tweets ook op Facebook te plaatsen. Niet alles wat je twittert is ook geschikt voor Facebook. Door aan je tweet de hashtag #fb toe te voegen, plaats je alleen die tweets door op Facebook. De hoeveelheid kanalen is groot. De mogelijke combinaties zijn enorm. Met dit recept krijg je bijvoorbeeld ‘Gizmodo’s iPhone apps van de week’ automatisch in je e-mail, zonder te hoeven zoeken.

Communiceer persoonlijk

Met ifttt is bijna alle online communicatie te automatiseren. Maar volgers op Twitter geloven het op een gegeven moment niet meer als alle artikelen in je read-it-later list telkens met dezelfde standaardtekst getweet worden. En zo is een automatische reminder dat het bijna moederdag is, ook heel handig. Maar op zondagochtend wakker gebeld worden door je moeder die je wil bedanken voor de zogenaamd persoonlijke email die je even daarvoor automatisch hebt laten versturen, is niet de bedoeling.

Aan de slag

Maak in ifttt een taak die ervoor zorgt dat de newsfeed van Nederland Werkt Online.nl automatisch in je read-it-later list komt. Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Daarmee blijft je ook automatisch op de hoogte gehouden van tips & tricks, inspiratie en cases op gebied van social media en online werken.

  • Thalita van Heems,
  • 6 april 2012

Plaats een reactie

Verbinden en verbeteren