Lees ook ons corporate blog: platforme2e_logo_small

Nederland Werkt Online
Office 2013: online, sociaal & mobiel

Office 2013: online, sociaal & mobiel

Microsoft heeft een previewversie van Office 2013 vrijgegeven. Het gaat om een moderne versie van de software die wordt gebruikt op een miljard PC’s wereldwijd. Office 2013 werkt in combinatie met Windows 7 en 8. En online als webversie. Zo wordt Office beschikbaar op ieder (mobiel) apparaat. Daarbij worden settings en documenten over al je apparaten gesynchroniseerd. Voor zakelijk gebruik is er een abonnement in combinatie met Office 365.

Office 2013 richt zich op de cloud, touchscreens en Windows 8, aldus topman Steve Ballmer. Clouddiensten staan centraal in Office 2013. Alle bestanden worden automatisch online opgeslagen op Skydrive. Het is mogelijk een abonnement af te sluiten op Office on Demand waarmee de software op een willekeurig apparaat met internetverbinding gestreamd kan worden. Daarbij zijn voor ingelogde gebruikers persoonlijke instellingen en bestanden direct beschikbaar. Office 2013 ondersteunt online, sociaal en mobiel.

Integratie Yammer en Skype

Office 2013 heeft een nieuw uiterlijk gekregen in de stijl van Windows Phone en Windows 8. De zogenoemde metro-interface kenmerkt zich door een simplistisch ontwerp dat werkt met blokken of tegels. Ook wil Microsoft het eigen softwarepakket socialer maken. Het recent overgenomen zakelijke netwerk Yammer is geïntegreerd in Office. Bovendien krijgen gebruikers van Office elke maand gratis 60 minuten internetbellen bij Skype.

Tabletversie voor Windows 8

Volgens de makers is Office 2013 geschikt voor tablets met touchscreens, maar ook voor pc’s met een muis en toetsenbord. “We nemen grote stappen bij Microsoft”, stelde Ballmer. “Office 2013 zal volledig tot z’n recht komen met Windows 8”. Deze nieuwe versie van het besturingssysteem wordt in oktober gelanceerd. Er is een aantal specifieke Office-onderdelen voor Windows 8 gemaakt. Zo is het mogelijk in de applicatie Onenote aantekeningen te maken met een stylus en geschreven tekst te laten omzetten naar getypte tekst. Er komt een aparte versie uit voor Windows RT, de tabletversie van Windows 8. Deze variant heeft nieuwe versies van Word, Excel, Powerpoint en bovengenoemde applicatie Onenote. Volgens Microsoft werken wereldwijd een miljard mensen met Office. Sinds maandagavond is een preview versie van Office 2013 te downloaden.

Edities

Office 2013 kent verschillende edities gericht op thuisgebruikers, het MKB en grotere organisaties. Via Office 365 zal het mogelijk zijn om Office 2013 als abonnement af te nemen voor iedereen die niet de investering wil doen in de aanschaf van het pakket. Office 2013 is beschikbaar in de volgende edities: Home Premium, Small Business Premium, Pro Plus en Enterprise. Home Premium richt zich op thuisgebruikers en stelt hen in staat om Office op vijf pc’s te installeren. Daarbij wordt 20 Gb aan SkyDrive ruimte geboden voor het opslaan van bestanden. Home Premium bevat de volgende Apps: Word, PowerPoint, Excel, Outlook, OneNote, Access en Publisher. Alles aangeboden via de cloud. Documenten en instellingen en zelfs de Apps worden via de cloud gestreamd via het Office 365 account. De andere versies, waaronder Small Business en ProPlus leveren meer gebruikerslicenties en toegang tot extra Apps zoals Lync en InfoPath.

Office 2013 vs Google Apps

Office 2013 vult zeker een gat tussen Office Web Apps (vergelijkbaar met Google Apps) en een volledige desktop versie. En het is een voor Microsoft zeer belangrijke stap om het populair wordende Google het hoofd te bieden. De grootste innovaties binnen de Apps bevinden zich in de PowerPoint en Outlook. Ten opzichte van Google Apps hebben de Apps van Office 2013 standaard al veel meer functionaliteit omdat het de volledige versie van Office betreft.

Prijs

Microsoft richt zich met Office 2013 in eerste instantie op bedrijven. Ook consumenten zullen het gemak kunnen ervaren van Office via de cloud. De aangekondigde Windows RT Surface tablets zullen al een aantal Office 2013 Apps standaard geïnstalleerd hebben. De prijs voor Office 2013 is nog niet bekend.

  • Freerk Terpstra,
  • 20 juli 2012

Plaats een reactie